Eigen bedrijf

Wat zijn de kosten jaarrekening voor ZZP?

kosten zzp´er
Een ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) is vaak bezig met taken gericht op zijn of haar bedrijf. Vaak worden hierbij de financiële taken en verplichtingen uitgesteld of zelfs vergeten. Het opstellen van een jaarrekening is bijvoorbeeld een financiële taak die vaak wordt vergeten. Echter is het belangrijk om de financiën goed in kaart te hebben en een jaarrekening is soms aan te raden. Een jaarrekening hoef je niet zelf op te stellen. Het is mogelijk om dit uit te besteden. De kosten jaarrekening zzp verschilt per bedrijf.

Inzicht in kosten jaarrekening zzp?

De kosten voor het opstellen van een jaarrekening voor een ZZP’er verschilt per bedrijf. Over het algemeen kijkt elk bedrijf naar de grote van de onderneming. Het aantal uur wat een account in de jaarrekening stopt is erg bepalend voor de prijs. Naast het uurloon van de account worden er ook administratieve kosten berekend. Over het algemeen zijn de kosten jaarrekening zzp ongeveer tussen de 500 en 750 euro.

Waarom een jaarrekening?

Voordat er antwoord kan worden gegeven op bovenstaande vraag, moeten we eerst vertellen wat een jaarrekening is. Een jaarrekening is een rapporten die is opgesteld door het bedrijf (of een extern bedrijf) om de financiële prestaties van het bedrijf op een bepaalt moment te weergeven. Een algemene jaarrekening bestaat over het algemeen uit een balans, resultatenrekening, overzicht van eigen vermogen en een kasstroomoverzicht. Deze gegevens worden verzameld en opgesteld zodat de eigenaar maar ook mensen buiten het bedrijf inzicht krijgen in de financiële prestaties. Terwijl beursgenoteerde bedrijven verplicht zijn om een jaarrekening op te stellen, is een ZZP’er hiertoe niet verplicht. Een ZZP’er is wel verplicht om een balans en een winsts- en verliesrekening op te stellen. Dit is nodig voor de belastingdienst. Een jaarrekening is een stuk uitgebreider en daarom niet verplicht. Een jaarrekening bevat een uitgebreide balans en winst- en verliesrekening, met een duidelijke toelichting en kengetallen. Als ZZP’er moet je zelf beslissen of een jaarrekening opstellen nuttig is. Soms heeft een ZZP’er geen keus en is het wel nodig om een jaarrekening op te stellen. Het kan voorkomen dat een jaarrekening nodig is om een hypotheek of een andere vorm van financiering aan te vragen. Sommige instellingen, zoals banken, nemen namelijk niet genoeg met de balans en winst- en verliesrekening. Deze instellingen willen een goed inzicht krijgen in de financiële staat van de organisatie.

Waarom iemand inhuren?

Het is lastig om een jaarrekening op te stellen en kost veel tijd. Het is een optie om iemand in te huren. Dit scheelt tijd maar kost wel geld. Een andere optie is een app downloaden. Tegenwoordig zijn er apps die ZZP’er helpen met het opstellen van een jaarrekening. Dit kost tijd en energie maar bespaart geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *